آیا جزو کسانی هستید که دوست ندارند با افراد غریبه سر صحبت را باز کنند؟ افرادی که نمی توانند با آدم های جدید رابطه برقرار کنند؟ کسانی که دوست دارند تنها زندگی کنند و در هیچ چیز با دیگران سهیم نباشند؟
اگر این طور است احتمالا از این رفتار و احساسات خود نگران شده اید و گمان می کنید به بیماری روانی خاصی مبتلا هستید! اما در واقع این طور نیست و مشکل شما به احتمال زیاد چیزی نیست جز حس خجالت و کم رویی.
خبر خوب این که شما تنها فرد خجالتی این دنیا نیستید و افراد زیادی هستند که احساسات مشابه شما را تجربه کرده و به دنبال برطرف کردن آن می باشند.
بسیاری از افراد کم رویی و خجالت را با درون گرایی اشتباه می گیرند در حالی که این دو خصوصیت تفاوت زیادی با هم دارند، در واقع خجالت به دلیل ترس از مورد قضاوت منفی قرار گرفتن توسط دیگران نشات می گیرد اما درون گرایی تمایل فرد به محیط های آرام و کم تهیج و سکوت بیشتر را نشان می دهد.
در ادامه قصد داریم درباره خصوصیات و ویژگی های افراد خجالتی صحبت کنیم. با کوکا همراه باشید.
نشانه های افراد خجالتی چیست؟
اگر خود را فرد خجالتی می دانید احتمالا نشانه های زیر را در خودتان دیده اید:
1. دوست دارید بتوانید بیشتر صحبت کنید
همان طور که قبلا اشاره کردیم افراد درون گرا یا آرام لزوما خجالتی نیستد و تفاوت این دو گروه در میزان سطح راحتی آن ها در جمع می باشد.
افراد درون گرا در موقعیت های اجتماعی معمولا عصبی نمی شوند بلکه ترجیح می دهند در گروه های کوچک تر و محیط های ساکت تر حضور داشته باشند.
بنابراین به طور کلی اگر فردی در حضور دیگران زیاد صحبت نمی کند نمی توان برچسب خجالتی بودن به او زد زیرا بسیاری از افراد کم حرف در واقع تمایل دارند در انتخاب سخنان خود دقت بیشتری به خرج دهند.
در حالی که خجالت با اضطراب اجتماعی همراه است، افراد خجالتی دوست دارند اجتماعی تر باشند و با مردم بیشتر صحبت کنند اما روش آن را نمی دانند.
بدون شک خجالتی بودن یک نقص شخصیتی به حساب نمی آید اما اگر یاد نگیرید چگونه آن را کنترل کنید به مرور این کم رویی بر شما غالب شده و کنترل تان را به دست می گیرد.
2. احساس تنهایی می کنید
افراد خجالتی فکر می کنند تنها هستند و هیچ کس در دنیا مانند آن ها خجالتی نیست، این افراد با چنین طرز فکری هرگاه به مشکلی بر می خورند بیشتر احساس تنهایی می کنند.
در حالی که طبق تحقیقات انجام شده حدود 40 درصد مردم خود را خجالتی می دانند. پس آن قدرها هم که فکر می کنید تنها نیستید و بسیاری افراد هستند که احساسات ناخوشایند شما را هر روز تجربه می کنند، بنابراین بهتر است مسئولیت پذیر باشید.
یکی از ترفندهایی که برای برطرف کردن این احساس پیشنهاد می کنیم این است که از این به بعد در مهمانی ها سعی کنید مهمان ها را به هم معرفی کنید، احتمال زیادی دارد افرادی که از طریق شما با هم آشنا می شوند از نظر شغلی یا محل سکونت و غیره اشتراک هایی با هم داشته باشند و شما مانند یک تسهیل گر اجتماعی به نظر برسید که حس بسیار خوبی است.
3. اغلب اوقات با تاخیر به مهمانی ها و مجالس می رسید
دیر رسیدن به مهمانی ها یکی از نشانه های افراد خجالتی است زیرا تاخیر کردن برای آن ها به این معنا است که می توانند بدون جلب توجه در پس زمینه باقی بمانند.
این روش باعث می شود بیشتر از همیشه معذب بوده و احساس راحتی نداشته باشید زیرا همیشه زمانی وارد مجالس می شوید که افراد سر صحبت را با هم باز کرده و وارد شدن به گفتگوها سخت خواهد بود در حالی که در ابتدای مهمانی که تعداد مهمانان کمتر است راحت تر می توانید با دیگران ارتباط برقرار کنید.
بنابراین توصیه می شود این بار در برابر وسوسه تاخیر داشتن مقاومت کرده و به موقع در مهمانی حاضر شوید.
4. نمی دانید چگونه گفتگو را آغاز کنید
افراد خجالتی اغلب شروع کننده گفتگوها نیستند زیرا نمی دانند چگونه این کار را انجام دهند و از کجا باید شروع کنند.
برای رفع این مسئله شاید بهتر باشد گفتگو را با صحبت کردن درباره موضوعات ساده تر محیط اطراف خود شروع کنید، مثلا اگر برای تماشای فیلم رفته اید درباره آن صحبت کنید.
همچنین بهتر است با جملات ساده شروع کنید، مثل جمله “چه هوای خوبی است”، مردم معمولا به این گونه جملات راحت تر پاسخ می دهند و متوجه منظور شما می شوند که “من می خواهم با شما صحبت کنم آیا شما هم مایل به این کار هستید؟”
شروع ساده می تواند مقدمه خوبی برای گفتگوهای عمیق تر باشد.
5. در جمع دوستان صمیمی زیاد صحبت می کنید
افراد خجالتی هرچه در مجالس مختلف کم حرف و منزوی به نظر می رسند اما در جمع دوستان و اعضای خانواده از حرف زدن ترسی ندارند زیرا نگران قضاوت بد دیگران درباره خود نیستند.
برای این که مقابل افراد غریبه هم تا این حد راحت باشید توصیه می شود در چنین جمعی عمدا کاری انجام دهید که باعث کمی شرمساری شود، مثلا مقداری شکر روی میز کافی شاپ بریزید و به عکس العمل افراد حاضر دقت کنید، خواهید دید که احتمالا نیم نگاهی به این مسئله می اندازند و از آن می گذرند.
از نتیجه این اتفاق در شرایطی که ممکن است غیر عمد کاری انجام دهید که باعث سرخ شدن گونه های تان شود استفاده کنید. با این تکنیک بخش منطقی مغز کنترل اوضاع را به دست گرفته و به بخش احساسی مغز اجازه نمی دهد نگران قضاوت منفی دیگران شود چون می داند با یک اتفاق کوچک دنیا به پایان نخواهد رسید.
6. از برداشت اولیه افراد نسبت به خودتان دچار استرس می شوید
افراد خجالتی از خود انتظار دارند که همیشه و همه جا بدرخشند و بر این باورند که در برخورد با دیگران تنها یک شانس دارند تا بتوانند روی آن ها تاثیر عالی بگذارند.
در حالی که تحت فشار گذاشتن خود برای این مسئله باعث می شود از شروع گفتگوها هراس داشته باشید و مدام درگیر این باشید که واکنش شوخ طبعانه و مناسبی به دیگران نشان دهید در حالی که گفتگوی خوب نیازی به شوخ طبعی ندارد بلکه به سخنان خوب وابسته است.
7. به شدت حواس تان هست که سخن نامناسبی از دهان شما خارج نشود
افراد خجالتی زیاد صحبت نمی کنند اما این به آن معنا نیست که حرفی برای گفتن نداشته باشند بلکه در واقع حرف های خود را به زبان نمی آورند زیرا در اغلب مواقع می ترسند حرف آن ها چندان مورد پسند دیگران نباشد یا احمقانه به نظر برسد.
اگرچه همیشه باید به سخنانی که از دهان ما بیرون می آید دقت کنیم و آن ها را از فیلتر عبور دهیم اما این طرز فکر که گمان کنید کسی علاقه ای به شنیدن حرف های شما ندارد دیدگاه اشتباهی است.
از این به بعد سعی کنید تجربیات مشابه خود را در جمع مطرح کرده و یا با سوال پرسیدن درباره موضوع مورد بحث، اشتیاق و تمایل خود به برقراری ارتباط را نشان دهید.
8. روال گفتگو را از قبل برنامه ریزی می کنید
افرادی که در موقعیت های اجتماعی راحت نیستند تمایل دارند قبل از شروع گفتگو برای آن برنامه ریزی داشته باشند.
شاید برای تان پیش آمده باشد قبل از حضور در جلسه، ملاقات یا دورهمی در ذهن خود دیالوگ ها را تمرین کرده و برای حرف هایی که می خواهید به زبان بیاورید فکر کنید.
اگرچه تمرین کردن برای گفتگوهای کوتاه باعث آرامش اعصاب می شود اما نباید در این مسئله به قدری زیاده روی شود که اگر گفتگو آن طور که فکر می کردید پیش نرفت احساس سرخوردگی داشته باشید.
بی شک هرچه بیشتر تمرین کنید راحتی کمتری خواهید داشت، بنابراین توصیه می کنیم تنها برای سکوت طولانی احتمالی در طول گفتگو چند سوال در ذهن آماده داشته باشید اما خود را تحت فشار قرار ندهید و به فکر پاسخ های مناسب نگردید.
9. تردید زیادی دارید
اگر به خودتان اعتماد نکنید که می توانید مکالمه موفقیت آمیز داشته باشید ممکن است از مسائل اجتماعی وحشت داشته باشید.
بنابراین در برابر بهانه جویی هایی که احتمالا برای عدم حضور در مناسبت های اجتماعی خواهید داشت مقاومت کنید و بدانید هرچه بیشتر در مورد حضور یا عدم حضور در یک مراسم فکر کنید آشفته تر و مرددتر خواهید شد.
از این به بعد قبل از رفتن به مراسم خاص، خود را درگیر کارها و برنامه های روزمره خود کنید تا فکرتان از آن آزاد شده و تا موقع برگزاری مراسم اضطراب کمتری داشته باشید.
10. مدتی طول می کشد تا با افراد غریبه احساس راحتی داشته باشید
اگر جزو افراد خجالتی باشید احتمالا در لحظه ورود به جشن یا مهمانی خاص عصبی و آشفته هستید اما به محض شروع کردن گفتگو با دیگرا معمولا ترس تان می ریزد و احساس راحتی بیشتری می کنید.
افراد کم رو به زمان نیاز دارند تا بتوانند با دیگران راحت تر و صمیمانه تر رفتار کنند.
برای این که با دیگران احساس راحتی داشته باشید توصیه می کنیم برای حضور در مهمانی زودتر از منزل بیرون بزنید تا وقت کافی برای رسیدن و پارک کردن خودرو و سایر مواردی که ممکن است در مسیر برای شما پیش بیاید داشته باشید.
در این صورت هنگام وارد شدن به مهمانی احساس دستپاچگی کمتری خواهید داشت.
11. از سکوت های طولانی واهمه دارید
هر سکوتی ناخوشایند نیست اما افراد خجالتی دید خوبی نسبت به سکوت بین گفتگوها ندارند و گمان می کنند سکوت طرف مقابل به معنای کسل شدن او از گفتگو است یا این که سخنی که به زبان آورده اند احمقانه بوده است.
در حالی که سکوت می تواند نشانه فکر کردن فرد مقابل به صحبت های رد و بدل شده بین شما باشد.
این سکوت اغلب بیش از چند ثانیه طول نمی کشد اما از آن جا که فرد خجالتی روی آن تمرکز کرده برایش به اندازه چند دقیقه به نظر می رسد.
برای دور کردن ذهن خود از این سکوت توصیه می شود به آن چه قرار است بگویید یا چیزی که گفته شده فکر کنید.
12. می توانید پر حرفی کنید اما تنها درباره یک موضوع
جالب است بدانید افراد خجالتی گاهی بسیار پر حرف می شوند و آن زمانی است که زمینه گفتگو و بحث موضوعی است که درباره آن بسیار راحت می توانند صحبت کنند.
اگرچه این صحبت کردن بی وقفه درباره یک موضوع لزوما به این معنا نیست که این فرد بر کم رویی خود مسلط شده است زیرا در واقع در حال گفتگو کردن با دیگران نیست.
برای جلوگیری از این مسئله بهتر است هنگام صحبت کردن هر چند وقت یک بار سخن خود را قطع کرده و به دیگران هم اجازه حرف زدن بدهید. اگر خواستند درباره آن مسئله بیشتر بدانند که عالی است اما اگر در این فرصت به دست آمده موضوع را عوض کردند به آن ها تذکر دهید.
13. برای ایجاد حس راحتی سراغ الکل رفته اید
برخی افراد خجالتی برای فرار از خجالت خود و برای این که اجتماع آن ها را عصبی نکند به مصرف الکل روی می آورند زیرا گمان می کنند با نوشیدن الکل می توانند به کم رویی خود غلبه کرده و اجتماعی تر رفتار کنند.
این طرز فکر کاملا اشتباه است زیرا اگرچه نوشیدنی های الکلی ممکن است اضطراب را کاهش دهد اما روی تفکر فرد اثر منفی گذاشته و در واقع بر علیه او عمل می کند.
14. به دلیل کم رویی در حرفه تان دچار مشکل شده اید
خجالت اگر بین شما و اهداف شما فاصله بیندازد بسیار سمی خواهد بود. گاهی افراد به خاطر کم رویی از حضور در جلسات کاری یا برقراری ارتباطات شغلی اجتناب می کنند که این مسئله تاثیر بدی روی پیشرفت شغلی آن ها خواهد داشت.
در این مواقع در حقیقت ترس از قضاوت بد از انگیزه پیشرفت شغلی قوی تر بوده و مانع جلو رفتن فرد می شود.
بدون شک تقویت اعتماد به نفس یک شبه انجام نمی شود بلکه باید با قرار گرفتن در شرایط مختلف ارتباطی تمرین کرده تا به مرور اعتماد به نفس جای خجالت و کم رویی اجتماعی شما را بگیرد.
منبع: thehealthy