ویتامین U از ترکیبات مفید موجود در برخی خوراکی ها از جمله سبزیجات چلپیایی است که بر خلاف نام آن نوعی ویتامین محسوب نمی شود و از جمله فواید احتمالی آن می توان به درمان زخم معده، سلامت ریه، کبد و کلیه، کاهش کلسترول و تری گلیسیرید و درمان زخم های پوستی اشاره کرد.
برای آشنایی با ویتامین U و فواید و مضرات آن در ادامه مطلب با کوکا همراه باشید.
ویتامین U چیست؟
ویتامین U اصطلاحی است که اولین بار در اوایل دهه 1950 برای ترکیب جدیدی که در آب کلم شناسایی شده بود مورد استفاده قرار گرفت. اگرچه از عنوان ویتامین برای این ماده استفاده شده اما یک ویتامین واقعی نیست و یکی از مشتقات آمینو اسید متیونین محسوب می شود.
برخی نمونه های مشتقات متیونین که اغلب ویتامین U نامیده می شوند شامل S-متیل متیونین (SMM)، متیل متیونین سولفونیوم (SMM) و 3-آمینو-3-کربوکسی پروپیل دی متیل سولفونیوم می باشد.
ویتامین U نه تنها به عنوان یک مکمل در دسترس است بلکه به طور طبیعی در غذاهای مختلف به خصوص سبزیجات چلیپایی همچون کلم، کلم بروکلی، جوانه بروکسل و کلم کیل یافت می شود. برخی شرکت های لوازم آرایش نیز در کرم ها، سرم ها، ماسک های صورت و سایر محصولات از این ماده استفاده می کنند.
فواید ویتامین U
درباره فواید ویتامین U ادعاهای زیادی مطرح شده که از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1. زخم معده
در دهه 1950 میلادی زمانی که در مورد آب کلم تحقیق می شد دانشمندان متوجه شدند نوشیدن آن می تواند تاثیر خوبی در تسریع درمان زخم های روده ای داشته باشد و به ویتامین U مشکوک شدند اما هنوز مشخص نشده آیا این مزیت از ویتامین U موجود در آن نشات گرفته است یا خیر.
2. سلامت ریه، کبد و کلیه
به نظر می رسد ویتامین U از ریه ها، کبد و کلیه ها در برابر آسیب ها محافظت می کند، به عنوان مثال گفته شده این ترکیب ممکن است مانع از بروز برخی آسیب های کبدی ناشی از داروی ضد تشنج والپروئیک اسید شود یا آسیب های کلیوی ناشی از این دارو را کاهش دهد.
مصرف ویتامین U احتمالا به کاهش آسیب ریه ناشی از حملات صرع نیز کمک می کند.
3. کاهش کلسترول و تری گلیسیرید
گفته شده مصرف مکمل های ویتامین U ممکن است به کاهش سطح کلسترول و تری گلیسیرید خون کمک کند، به عنوان مثال با جلوگیری از تولید سلول های چربی در کاهش سطح تری گلیسیرید تاثیر دارد اما نمی توان با قطعیت درباره این مسئله صحبت کرد.
4. درمان زخم های پوستی
به نظر می رسد مصرف ویتامین U ممکن است از پوست در برابر اشعه ماورا بنفش محافظت و به تسریع بهبود زخم ها کمک کند. همچنین احتمالا در برابر سوختگی و سایر آسیب های ناشی از اشعه ماورا بنفش حفاظت خوبی ایجاد می کند به همین دلیل معمولا از آن در برخی لوازم آرایشی و پوست استفاده می شود.
عوارض جانبی ویتامین U
دریافت ویتامین U از مواد غذایی کامل و طبیعی معمولا بی خطر است و مشکلی ایجاد نمی کند اما درباره ایمنی و عوارض جانبی احتمالی مکمل های ویتامین U اطلاعات کافی در دسترس نمی باشد.
بنابراین بهترین راه برای مصرف ویتامین U استفاده از غذاهای سرشار از این ماده مانند کلم، بروکلی، جوانه بروکسل و کلم کیل می باشد.
لازم به ذکر است تماس مستقیم این ماده با اندام هایی همچون پوست، چشم یا ریه می تواند به تحریک منجر شود، به همین دلیل توصیه می شود در استفاده از محصولات مراقبت از پوست حاوی این ماده احتیاط کنید.
اطلاعات کافی در مورد تداخل این ماده با سایر مکمل ها یا داروها وجود ندارد. کسانی که از مکمل یا دارو استفاده می کنند بهتر است قبل از مصرف مکمل ویتامین U با پزشک مشورت کنند.
مواد غذایی غنی از ویتامین U برای دوران بارداری و شیردهی بی خطر هستند اما در مورد مصرف مکمل آن اطلاعات کافی در دسترس نیست و توصیه می شود این افراد از مصرف مکمل اجتناب کنند.
دوز مصرف ویتامین U
اطلاعات کافی درباره دوز مصرف ویتامین U وجود ندارد و تاکنون موردی مبنی بر مصرف بیش از حد ویتامین U گزارش نشده است.
به طور کلی اگر این ترکیب را تنها از غذاهای کامل و طبیعی دریافت کنید بعید است دچار اوردوز شوید اما مشخص نیست مصرف بیش از حد مکمل ها به چه آسیب هایی منجر می شود بنابراین توصیه می شود برای افزایش سطح ویتامین U بدن از مواد غذایی طبیعی استفاده کنید نه مکمل ها.
نحوه نگهداری ویتامین U
تولید کنندگان مکمل ویتامین U توصیه کرده اند که مکمل ها و محصولات به دست آمده از این ماده در مکان خشک، خنک و به دور از نور مستقیم خورشید نگهداری شوند.
اگرچه می توانید محصولات حاوی این ماده را در یخچال نگهداری کنید اما این کار ضروری نیست.
جایگزین های ویتامین U
هیچ جایگزین شناخته شده ای برای ویتامین U وجود ندارد.
منبع: healthline