استویا یا شیرین برگ از شیرین کننده های طبیعی جایگزین قند است که از درختچه بومی آمریکای شمالی و جنوبی به دست می آید. این ماده غذایی حاوی ترکیباتی به نام گلیکوزیدهای استویول است که بین 150 تا 300 برابر شیرین از شکر بوده اما کالری بسیار اندکی دارند و به همین دلیل به خصوص در میان دیابتی ها محبوبیت زیادی پیدا کرده است.
گفته شده مصرف صحیح استویا به پیشگیری و کنترل بیماری دیابت کمک کرده و برای کنترل قند خون، کاهش کلسترول، پیشگیری از بیماری های کبدی و کلیوی، کاهش اشتها و پیشگیری از پرخوری مفید می باشد.
برای آشنایی با فواید و مضرات استویا برای دیابت در ادامه مطلب با کوکا همراه باشید.
فواید استویا برای دیابت
مصرف مقادیر متوسط استویا فواید زیادی برای سلامتی افراد مبتلا به دیابت دارد، از جمله:
- خواص آنتی اکسیدانی استویا خطر ابتلا به برخی بیماری ها را کاهش می دهد
- به کنترل قند خون چه به صورت ناشتا یا بعد از غذا کمک می کند
- به سیری طولانی مدت کمک کرده و گرسنگی را کاهش می دهد
- تمایل به پر خوری و دریافت کالری بیشتر در طول روز را کاهش می دهد
- به پیشگیری از آسیب های کبد و کلیه کمک می کند
- باعث کاهش تری گلیسیرید و کلسترول خون می شود
- به دلیل محتوای کروم به متابولیسم طبیعی قند کمک می کند
- به دلیل محتوای منیزیم به افزایش ترشح انسولین و بهبود عملکرد آن کمک می کند
نکته: ویتامین ها و مواد معدنی همچون کروم و منیزیم تنها در گیاه استویا – و نه در شیرین کننده های پودری یا محصولات مایع تجاری – یافت می شود.
آیا استویا دیابت را درمان می کند؟
همان طور که می دانید در حال حاضر هیچ درمانی برای دیابت وجود ندارد اما با تغییر سبک زندگی و مصرف داروهای ضد دیابت می توان این بیماری را کنترل کرد.
محصولات حاوی عصاره کاملا تصفیه شده گیاه استویا از مواد غذایی بی خطر و مورد استفاده برای پیشگیری و کنترل بیماری دیابت هستند که به بهبود سطح انسولین در بدن کمک کرده و استفاده از آن ها به جای شکر در غذاها و نوشیدنی های شیرین برای تثبیت سطح قند خون و کنترل راحت تر آن مفید است.
استویا همچنین باعث کاهش کالری دریافتی بدن در طول روز شده و به کاهش وزن کمک می کند. همان طور که می دانید اضافه وزن از عوامل خطرزای ابتلا به دیابت نوع 2 و عوارض آن از جمله مشکلات قلبی و کلیوی می باشد.
با این حال از آن جا که حضور ترکیبات گلیکوزیدهای استویول باعث تلخ شدن استویا شده است، معمولا به محصولات به دست آمده از این گیاه افزودنی اضافه می شود که ممکن است برای افراد مبتلا به دیابت مضر باشد.
با وجود همه مزیت هایی که ذکر کردیم بعید به نظر می رسد مصرف استویا به تنهایی بتواند روی کنترل قند خون اثر بگذارد بلکه باید در کنار آن به درمان های پزشکی و تغییر سبک زندگی نیز توجه داشت.
در صورت تمایل می توانید خودتان گیاه استویا پرورش داده و از برگ های آن برای تهیه نوشیدنی ها، دمنوش یا داخل غذاها استفاده کنید. یکی از مزیت های عالی استویا این است که می تواند به خوبی با نوشیدنی های سرد و گرم و مواد غذایی همچون بلغور جو دوسر سازگار شود.
عوارض جانبی استویا
به نظر می رسد مصرف مقادیر متوسط استویا عوارض جانبی خاصی به دنبال نداشته و برای اکثر مردم بی خطر باشد با این حال برخی محصولات به دست آمده از استویا حاوی افزودنی هایی هستند که می توانند برای سلامتی مضر باشند.
به عنوان مثال الکل های قندی موجود در این محصولات ممکن است باعث عوارض گوارشی زیر در برخی افراد شوند:
- نفخ شکم
- تهوع و استفراغ
- درد و گرفتگی معده
- سایر مشکلات گوارشی
لازم به ذکر است مصرف الکل های قندی – به جز موارد ذکر شده – خطر خاصی برای افراد مبتلا به دیابت نداشته، نسبت به شکر کالری کمتری دارند و به اندازه سایر مواد غذایی حاوی کربوهیدرات روی قند خون اثر نمی گذارند.
توصیه می شود افراد مبتلا به دیابت قبل از خرید هر گونه محصول به دست آمده از استویا به مواد مورد استفاده در آن ها توجه کنند که حاوی شیرین کننده های افزایش دهنده قند خون نباشند.
منابع: medicalnewstoday – livestrong