انتخاب خمیر دندان مناسب برای سلامت دهان و دندان و پیشگیری از پوسیدگی و سایر مشکلات دهان اهمیت زیادی دارد و بسیاری از افراد هنگام خرید به موارد مختلفی همچون ترکیبات تشکیل دهنده، مزایای خمیر دندان، تاریخ انقضا و گاهی طعم آن توجه می کنند.
شرکت های تولید کننده خمیر دندان نیز معمولا با درج عباراتی همچون سفید کننده، ضد باکتری، خوشبو کننده دهان و غیره سعی می کنند مزایای خمیر دندان خود را به صورت واضح به مشتریان ارائه دهند.
با این حال این روزها موضوع نوار رنگی که در انتهای تیوپ خمیر دندان ها به چشم می خورد حواشی زیادی ایجاد کرده و افراد را در خرید برخی برندهای خمیر دندان مردد ساخته است.
برخی منابع ادعا می کنند رنگ های مختلف استفاده شده در این نوار معانی زیادی دارد و نشان دهنده ترکیبات موجود در آن می باشد.
نوار یا مربع رنگی خمیر دندان ها نشانه چیست؟
ادعاهای مختلف که درباره معنا دار بودن نوار رنگی انتهای خمیر دندان ها در سطح اینترنت پخش شده صحت ندارد و کاملا نادرست است.
این مربع رنگی هیچ رابطه ای با مواد مورد استفاده در خمیر دندان ندارد و نباید آن را به عنوان معیاری برای خرید محصول در نظر گرفت.
طبق یکی از شایعات پر طرفدار در سطح اینترنت معنای رنگ های مختلف این نوار رنگی به صورت زیر می باشد:
- رنگ سبز یعنی همه ترکیبات موجود در خمیر دندان مواد طبیعی هستند
- رنگ آبی یعنی مواد موجود در خمیر دندان ترکیبی از مواد طبیعی و دارویی هستند
- رنگ قرمز یعنی مواد موجود در خمیر دندان ترکیبی از مواد طبیعی و شیمیایی هستند
- رنگ سیاه یعنی خمیر دندان از ترکیبات کاملا شیمیایی تولید شده است
در حالی که این نوار رنگی هیچ ارتباطی با فرمولاسیون به کار رفته در تولید خمیر دندان ها ندارد و علامتی است که از آن در فرایند تولید استفاده می شود.
در واقع این علائم حین بسته بندی توسط حسگرهای نوری خوانده می شوند که به دستگاه ها نشان می دهد بسته محصول از کجا برش خورده یا بسته شود.
در ضمن رنگ این علائم به رنگ های ذکر شده محدود نمی شود و در دستگاه های مختلف بسته بندی یا سنسورها از رنگ های مختلف برای این کار استفاده می شود، به عبارت دیگر همه این رنگ ها یک معنی دارند.
بنابراین اگر می خواهید از ترکیبات داخل خمیر دندان خود مطلع شوید کافیست به ستون مواد تشکیل دهنده درج شده روی جعبه آن مراجعه کنید.
خمیر دندان ها از چه موادی ساخته می شوند؟
در اکثر خمیر دندان ها از مواد و ترکیبات زیر استفاده می شود:
1. ماده ای برای جلوگیری از سفت شدن خمیر دندان بعد از باز شدن درب آن مانند:
- گلیسیرین
- زایلیتول
- سوربیتول
2. یک ماده ساینده سخت برای از بین بردن باقی مانده مواد غذایی و صیقلی کردن دندان ها مانند:
- کربنات کلسیم
- سیلیس
3. یک ماده اتصال دهنده یا سفت کننده برای تثبیت خمیر دندان مانند:
- کربوکسی متیل سلولز
- کاراگینان
- صمغ زانتان
4. یک ماده شیرین کننده – باعث بروز حفره نمی شود – برای طعم دادن به خمیر دندان مانند:
- سدیم ساخارین
- اسیسولفام K
5. ماده خوشبو کننده و طعم دهنده فاقد شکر مانند:
- نعناع تند
- نعناع فلفلی
- انیسون
- دارچین
6. یک ماده سورفاکتانت – کاهش دهنده کشش سطحی آب – که موجب کف کردن خمیر دندان و امولسیون – مخلوطی از دو یا چند ماده که در هم حل نمی شوند – مواد طعم دهنده آن می شود مانند:
- سدیم لوریل سولفات
- سدیم ان لوریل سارکوزینات
7. فلوراید، یک ماده معدنی طبیعی که به عنوان تقویت کننده مینای دندان و پیشگیری کننده از حفره های دندانی شناخته شده است. فلوراید ممکن است با نام های سدیم فلوراید، مونوفلوروفسفات سدیم یا استنوس فلوراید نیز ذکر شود.
نکته مهم این است که رنگ نوار انتهای تیوپ خمیر دندان نشان دهنده حضور یا عدم حضور مواد فوق در خمیر دندان یا معیاری برای تشخیص طبیعی یا شیمیایی بودن ترکیبات موجود در خمیر دندان نمی باشد.
منبع: healthline