آیا شما هم در ناحیه گردن درد احساس میکنید؟ آیا نگران سلامتی خودتان هستید و به این فکر میکنید که علت دردهایتان، دیسک گردن است؟ با بررسی علائم دیسک گردن میتوانید به این سوال با اطمینان کامل پاسخ دهید. در این مقاله ما را همراهی کنید تا با علائم آن بهخوبی آشنا شوید.
دیسک گردن چیست؟
بهطور کل دیسک گردن از دو بخش کلی (یکی بخش بیرونی و بخش درونی دیسک) تشکیل شده است. بخش بیرونی دیسک، ناحیه سفت و سخت دیسک است. دیگری هسته و قسمت درونی دیسک است که حالتی ژلهمانند و نرم دارد.
هسته از دیسکها و استخوانهای مهره گردن بهخوبی محافظت میکند. علاوه بر این هسته انعطافپذیری مهرهها را برای حرکات بیشتر و مناسبتر سر فراهم میکند. هر کدام از دیسکها بین دو مهره گردنی قرار گرفتهاند و بهعنوان ضربهگیر به ستون فقرات گردنی کمک میکنند تا فشارها و بارهای گوناگون را تحمل کند.
زمان شروع علائم دیسک گردن
زمانی که بر اثر عوامل مختلفی همچون افزایش سن یا ضربه مواد ژلهمانند و نرم داخلی دیسک به بیرون نشت میکند، اطراف ریشه نخاعی مملو از این ماده میشود؛ این مواد ژلهمانند هسته به نخاع فشار وارد میکند. این فشار سبب بروز علائم مختلفی میشود.
نشانههای و علائم دیسک گردن
معمولا فرد زمانی که درد، التهاب و سفتی در ناحیه گردن احساس میکند، متوجه اختلال و مشکل میشود. دیسک گردن از جمله شایعترین عللی است که برای گردن درد میتوان ذکر کرد. دیسک گردن نشانههای دیگری نیز دارد. این نشانهها عبارتاند از:
- سرگیجه
- دستدرد
- بیحسی و ضعف (در بازوها، دستها و پاها)
گاهی علائم با فشار به نخاع جدیتر میشوند. این علائم عبارتاند از:
- سوزنسوزنشدن یا احساس حرکت دردی شوکمانند از بالا به طرف پاها
- تلوتلوخوردن یا راهرفتن ناهنجار
- مشکل استفاده از دست و بازو برای مهارتهای حرکتی ظریف
- از دستدادن تعادل و هماهنگی در هنگام فعالیت
- از دستدادن کنترل مثانه یا روده (نادر است)
- عدمهماهنگی و مشکل در راهرفتن
- ضعف در دو دست یا هر دو پا
انواع علائم دیسک گردن با توجه به محل آسیب
ستون فقرات بدن به ۳ قسمت کلی تقسیمبندی میشود که یکی از این چند قسمت ستون فقرات گردن است. ستون فقرات گردن شامل ۷ مهره است که بر یکدیگر قرار گرفتهاند. دیسکهای برای پشتیبانی بیشتر بین مهره قرار دارند.
هر کدام از این دیسکها زمانی که دچار پارگی میشوند نشانهها و علائمی دارند. این علائم با توجه به محل آسیب و نحوه واکنش جسمی فرد مبتلا در افراد مختلف متفاوت است؛ اما بهطور کل علائم تقریبا یکسان هستند. این نشانه با در نظرگرفتن محل آسیب عبارتاند از:
- دیسک بین مهره ۴ و ۵:
زمانی که دیسک بین مهره ۴ و ۵ آسیب دیده است، درد، سوزنسوزن شدن و بیحسی در داخل شانهها حس میشود. علاوه بر این گاهی ضعف در شانه (عضله دلتوئید) و سایر عضلات نیز احساس میشود.
- دیسک بین مهره ۵ و ۶:
دیسک بین مهره ۵ و ۶ از جمله شایعترین نوع دیسکهای گردن به حساب میآید. درد، گزگز یا بیحسی شست دست در این نوع آسیب تجربه میشود. همچنین علائم با ضعف در عضلات دوسر بازو (عضلات جلوی بازوها) و عضلات بازکننده مچ دست در ساعد تجربه میشود.
- دیسک بین مهره ۶ و ۷:
درد، گزگز و بیحسی در دست و انگشت میانی نشانه آسیب به این دیسک است. گاهی ضعف در عضلات سه سر (عضلات پشت بازو)، گشادکننده انگشتان و سایر عضلات نیز احساس میشود.
- دیسک بین مهره ۷ و ۸:
با آسیب به این دیسک، درد، گزگز یا بیحسی در قسمت بیرونی ساعد و سمت صورتی دست احساس میشود. همچنین امکان دارد ضعف در خم کنندههای انگشت (دستگیر) و سایر ماهیچهها احساس شود.
این علائمی که بیان شدند، الگوهای درد معمولی برای دیسک گردن هستند؛ اما مطلق نیستند. بعضی از افراد سیمکشی متفاوتی با دیگران دارند و به همین خاطر درد بازو و سایر علائم آنها متفاوت بیان میشود.
زمان ماندگاری علائم دیسک گردن
دردهای ناشی از دیسک گردن گاهی برای مدت کوتاهی همراه فرد هستند؛ اما گاهی مزمن میشوند و برای ماهها یا حتی بیشتر فرد آن را احساس میکند. اما بهطور کل درد میآید و میرود یا در زمان فعالیتهای خاصی مجدد شعلهور میشود.
هنگامی که علت اصلی درد گردن یا بازو دیسک گردن است، علائم آن نیز معمولا در عرض ۴ تا ۶ماه برطرف میشوند (حتی اگر خود دیسک بهبود نیابد).
برای تشخیص دقیقتر علائم دیسک گردن چه باید کرد؟
برای تشخیص دقیقتر علائم دیسک گردن میتوانید بهراحتی در خانه با دکتر ارتوپد خوب در تهران و دیگر شهرها ارتباط برقرار کنید؛ اما چطور؟ میتوانید از طریق مراجعه به وبسایت درمانکده با پزشک مورد نظر تماس برقرار کنید. پزشک با بررسی علائم بیماری را تشخیص میدهد و بهترین درمان ممکن را به شما توصیه میکند.
خلاصه
دیسک گردن نوعی اختلال و آسیب به دیسک در ناحیه ستون فقرات گردن است. فرد مبتلا دردی خاص شبیه به تیرکشیدن را در گردن یا برخی از نقاط بدن خود احساس میکند. سوزنسوزنشدن و بیحسی در شانه یا بازو، ضعف در دستان و بازو و از دستدادن تعادل، دیگر علائم این اختلال هستند.
این علائم بهخودیخود با استراحت بهبود مییابند و میتوان با مراقبت از عود آن جلوگیری کرد؛ اما بهتر است با مشاهده این نشانهها در اسرع وقت به دکتر مغز و اعصاب در تهران یا هر منطقهای که هستید مراجعه کنید تا وضعیت بهدقت بررسی شود.