میوه یک درخت محصول زحمات یک فصل برای باغدار میباشد که نتیجه تمامی زحمات آن در آخر فصل مشخص میشود. معمولا کشاورزان و باغداران همیشه دنبال بهترین کود برای درشتی میوه هستند تا بتوانند بهترین برداشت ممکن را بکنند. از بین تمامی عناصری که درخت به آن نیاز دارد چندتا عنصر مهم است که در درشتی میوه نقش دارند و تامین این چند عنصر موجب میشود که بار ما بهتر و محصول درشت تری برداشت کنیم. در این مطلب به بررسی این عناصر و راه ها و زمان های تامین آن برای درختان اشاره کرده ایم. در ادامه این مطلب همراه ما باشید. (تماس با ما)
مقدمه کود برای درشتی میوه:
معمولا کشاورزان بیشترین تلاش خود را در جهت کشت و کار یک محصول با تمام خصوصیات، از جمله عطر، طعم و اندازه می کنند. اما تماشای میوه های ریز یک درخت برای کشاورز بسیار سخت می باشد. چرا که کشاورز زمان بسیار زیادی را برای کشت و کار یک محصول صرف کرده است و تماشای ریزش میوه های ریز درخت برای کشاورز بسیار دشوار می باشد. از جنبه ای دیگر هم، معمولا فروش میوه های ریز بسیار دشوار می باشد. در نتیجه عدم استفاده از کود برای درشتی میوه می تواند زیان های جبران ناپذیری را به کشاورز وارد نماید.
معمولا پتاسیم جزو عناصری می باشد که در تمامی سطح گیاه حضور فعال و موثر دارد. زمانی که این عنصر یعنی پتاسیم به اندازه و میزان کافی در اختیار گیاه قرار بگیرد متوجه نتیجه فوق العاده آن خواهید شد. در نتیجه استفاده از کود برای درشتی گیاه بسیار مهم و حائز اهمیت می باشد.
به طور کلی گیاه نیز مانند بدن انسان نیاز به یک برنامه روتین دارد و در صورتی که کشاورز این برنامه را به خوبی اجرا کند نتایج فوق العاده ای را کسب خواهد کرد.
بعضی از مرکبات تنها تا یک مقدار مشخص رشد می کنند، اما با استفاده از کود برای درشتی میوه به راحتی می توانید این مورد را حل نمایید. یک گیاه در مرحله اول باید از رشد ریشه ای فوق العاده ای برخوردار باشد. (بهترین کود برای ریشه زایی) نتیجه افزایش رشد ریشه در گیاه افزایش رشد برگ و شکوفه های بیشتری نیز خواهد شد. به صورت کلی می توان عنوان کرد اگر رشد ریشه ای در یک گیاه خوب باشد رشد میوه و برگ نیز در گیاه افزایش پیدا می کند. در نتیجه می توان این گونه بیان کرد که رشد ریشه ای در گیاه در تمامی المان های رشد گیاه تاثیرگذار خواهد بود.
مهمترین عنصر برای درشتی میوه:
همانطور که در بالاتر نیز به آن اشاره کردیم مهم ترین عنصر در رشد و درشتی یک گیاه پتاسیم می باشد. پتاسیم جزو عناصری می باشد که مصرف بهینه و استاندارد آن برای گیاه هیچ مشکلی را به همراه ندارد. استفاده از پتاسیم مزایای زیر را به همراه دارد. این موارد به شرح ذیل می باشد:
- کاهش تنش های ایجاد شده در محیط
- افزایش مقاومت گیاه در برابر آفات و بیماری ها
- بهبود کیفیت در میوه برداشت شده.
- افزایش مقاومت در گیاه در برابر عوامل بیرونی.
- افزایش رشد در اندازه مرکبات.
- بهبود کیفیت و کمیت محصول
- افزایش عمر انبارداری
به بیان علمی می توان عنوان کرد پتاسیم استفاده شده در کود برای گیاه می تواند باعث غلظت شیره سلولی در گیاه شود. با استفاده از پتاسیم مقدار تعریق در گیاه بسیار کم می شود. نتیجه این امر کاهش میزان رطوبت در سطح گیاه می باشد. نتیجه کم شدن رطوبت در گیاه کم شدن میزان قارچ در سطح گیاه می باشد.
به طور کلی می توان بیان کرد سلامت اندام های درحال رشد را افزایش می دهد. این عنصر از گیاه در برابر اثرات منفی ناشی از محیط زیست و بیماری ها محافظت می کند. پتاسیم به عنوان یک ماده مغذی کیفیت گیاه در حال رشد را حفظ می کند. ویژگی های فوق العاده این محصول بر هیچ کس پوشیده نیست. (کود برای درشتی میوه)
پتاسیم بیشترین عنصری است که گیاه تا لحظه آخر از آن استفاده می کند. شاید برایتان جالب باشد بدانید گیاه در لحظه جذب قند خون برای شیرین شدن از پتاسیم استفاده می کند. در نتیجه استفاده از پتاسیم برای گیاه اثرات فوق العاده ای را بر جای می گذارد.
تاثیر آمینو اسید به عنوان کود برای درشتی میوه:
آمینو اسید ها به طور غیر مستقیم تاثیر بسیار زیادی در افزایش کمیت و کیفیت محصولات ما دارد به همین عنوان میتوان از کود آمینو اسید به عنوان کود برای درشتی میوه استفاده کرد. آمینو اسید نقش های بسیار زیادی در گیاه دارد اما معمولا همه باغداران و کشاورزان امینو اسید را به عنوان یک کود ضد تنش میشناسند که درست هم است. وقتی گیاه وارد تنش میشود (تنش گرما،سرما،خشکی،شوری و….) تمام انرژی خود را برای مقابله با آن تنش میگذارد.
در نتیجه وقتی که گیاه در حال مبارزه با تنش برای بقا میباشد میوه دیگر رشد نخواهد کرد و در نتیجه باعث ریز ماندن میوه میشود. با محلول پاشی آمینو اسید مات کمک بسیار زیادی به گیاه میکنیم و باعث میشویم که گیاه در برابر تنش مقاوم شود و اگر در تنشی قرار گرفته باشد آمینو اسید به آن کمک میکند تا از این تنش عبور کند. پس آمینو اسید ها جزو مهمترین کود هایی هیتند که باید به عنوان کود برای درشتی میوه استفاده شوند. علاوه بر نقش ضد تنش آمینو اسید،این کود باعث:
- سنتز پروتیین
- گرده افشانی و تشکیل میوه
- اثر کلاته کردن کود ها
- بهبود فتوسنتز
- افزای عمر انبارداری
- بهبود کیفیت میوه
زمان استفاده از کود درشتی میوه:
بهتر است قبل از استفاده از این عنصر آزمایشاتی نظیر تست خاک و میزان حاصلخیزی خاک را انجام دهید. این محلول به صورت تدریجی و با استفاده از آبپاش به زمین پاشیده می شود. بهترین زمان استفاده از کود برای درشتی میوه، در هنگام رشد میوه و زمانی است که گیاه شروع به شکوفه زدن می کند. البته این مورد را فراموش نکنید که میزان استفاده از این کود در هر خاک متفاوت می باشد. علاوه بر پاشیدن این کود بر روی گیاه، می توانید این محلول را بر روی میوه و یا برگ گیاه نیز بپاشید. استفاده از این کود را می توانید تا زمان برداشت محصول دو تا سه بار انجام دهید.
البته توجه داشته باشید برای کسب نتیجه بهتر از این مرحله بهتر است از کود های ازته و یا نیتروژنی کمتر استفاده نمایید. چرا که استفاده همزمان از این کود ها باعث کاهش کیفیت محصول می شود. نیتروژن گیاه را از فاز زایشی خارج و وارد فاز رویشی میکند. زمانی که از کود پتاسیم استفاده می کنید از کود های دیگر به اندازه مناسب استفاده نمایید. تا شاهد نتایج فوق العاده ای در رشد گیاه باشید.