احداث ۴هزار مگاوات نیروگاه انرژی تجدیدپذیر بهعنوان بزرگترین قرارداد یکجای ساخت نیروگاه تجدیدپذیر بادی و خورشیدی در غرب آسیا، روز گذشته در حضور رئیسجمهور و وزیر نیرو کلید خورد و قرار است این طرح تا پیش از آغاز پیک مصرف برق در سال۱۴۰۳ به بهرهبرداری برسد.
ابراهیم رئیسی در حالی فرمان احداث این طرح ملی را صادر کرد که برآورد میشود میزان ظرفیت تولید برق پاک از ۸۷۰مگاوات در پیش از روی کار آمدن دولت سیزدهم به بیش از ۵۱۱۹مگاوات تا سال آینده افزایش یابد. این تنها یکی از برنامههای وزارت نیرو به شمار میرود و این وزارتخانه ماموریت دارد تا ظرفیت تولید برق پاک را تا پایان برنامه هفتم توسعه به ۱۰هزارو۹۰۰مگاوات برساند یافت.
دولت سیزدهم در حالی اختیار قوه مجریه را در دست گرفت که کشور از حیث تامین برق با ناترازی شدید مواجه بود اما سیاستهای وزارت نیرو در ۲سال گذشته به دوران قطع برق در تابستان پایان داد. حالا قرار است سهم انرژی پاک از سبد انرژی کشور افزایش یابد. در حال حاضر ۳۸۱محل برای ساخت نیروگاههای تجدیدپذیر با ظرفیت حدود ۱۱هزار مگاوات با محوریت ۱۶شرکت برق منطقهای در سراسر کشور وجود دارد و شرکتهای برق منطقهای استانهای تهران با ۳۲درصد، فارس با ۱۰درصد و سیستان و بلوچستان با ۹درصد از استانهایی هستند که بیشترین سهم را در احداث ۴هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی در کشور دارند.
رشد سرمایهگذاری در صنعت برق
علی اکبر محرابیان، وزیر نیرو اظهار کرد: عددی که در طول فعالیت دولت سیزدهم در آب، برق و فاضلاب سرمایهگذاری خواهد شد بالغ بر ۱۲۰۰همت خواهد بود که تا امروز معادل ۴۰۰همت به بهرهبرداری رسیده و تا پایان دولت سیزدهم بیش از ۸۰۰همت دیگر از طرحها افتتاح خواهد شد.یزدان رضایی معاون وزیر نیرو هم با اعلام اینکه در سال۱۴۰۲ رکورد تاریخی احداث نیروگاه شکسته میشود، گفت: برنامههای گستردهای با هدف توسعه ظرفیت تولید برق از طریق افزایش راندمان و بهرهوری انرژی در دستور کار قرار دارد.
راهنمای ساخت نیروگاه خانگی
یکی دیگر از برنامههای وزارت نیرو تشویق مردم به ساخت نیروگاههای کوچک و حتی خانگی است. اما چگونه میتوان برق پاک تولید کرد و به درآمد رسید؟
- بازگشت سرمایه: ۴سال
- خرید تضمینی برق: ۲۰سال
- نرخ پایه خرید تضمینی برق پاک خورشیدی
- تا ۲۰کیلووات: ۲۵۰۰۰ریال
- ۲۰کیلووات تا یک مگاوات: ۲۲۰۰۰ریال
- نرخ پایه خرید تضمینی برق پاک بادی
- تا ۲۵۰کیلووات: ۲۲۵۰۰ریال
- از ۲۵۰کیلووات تا یک مگاوات: ۱۷۰۰۰ریال
- قیمت خرید برق نیروگاههای خانگی اقشار کم درآمد: ۳۰۰۰تومان
- هزینه احداث نیروگاههای خورشیدی
- نیروگاه ۵کیلوواتی؛ ۱۴۰میلیون تومان
- نیروگاه ۱۰کیلوواتی: ۲۷۰میلیون تومان
- نیروگاه ۲۰کیلوواتی: ۵۳۰میلیون تومان
- نیروگاه ۱۰۰کیلوواتی: ۲میلیارد تومان
- زمین مورد نیاز به ازای هر کیلووات: ۱۲ تا ۱۳مترمربع
- وام ساخت نیروگاههای کوچک خانگی: ۱۴۰میلیون تومان
- نرخ سود وام ساخت نیروگاه خانگی: ۴درصد
شرط سرمایهگذاری: افرادی که تمایل به سرمایهگذاری در ظرفیتهای بالاتر را دارند باید در مناقصات نیروگاههای خورشیدی و در مکانهایی که از قبل توسط وزارت نیرو مشخص شده، شرکت کنند و قیمت خرید بهصورت ارزی و به مبلغ ۶.۹ سنت دلار به ازای هرکیلووات ساعت برق است. البته بازه زمانی خرید تضمینی برق ۶سال خواهد بود. بعد از ۶سال نیز سرمایهگذار میتواند برق خود را در بورس انرژی عرضه کرده یا قرارداد فروش مستقیم با صنایع ببندد و یا اگر امکان صادرات ایجاد شود آنرا صادر کند.
اگر کسی زمین نداشته باشد دولت برای احداث تا یکمگاوات به آنها زمین با شرایط مناسب اجاره میدهد، اما اغلب متقاضیان نیروگاههای کوچک یا مشترکین خانگی هستند و یا کارخانه و صنایع هستند که اغلب آنها در محل انشعاب خود نیروگاه احداث میکنند.
براساس ماده۱۶ قانون جهش توسعه دانش بنیان تجدیدپذیر همه مشترکین با دیماند بالای یک مگاوات باید تا ۱۴۰۵ حداقل ۵درصد برق خود را از نیروگاههای تجدیدپذیر تامین کنند وگرنه با ۲۰درصد بالاتر از قیمت فروش برق تجدیدپذیر در تابلوسبز بورس انرژی جریمه خواهند شد. این مشترکین یا باید خود نیروگاه احداث کرده و یا از تابلوسبز برق خود را خریداری نمایند تا مشمول این جریمه نشوند.