امروز میخواهیم در مورد آن تکه گوشت بزرگ و خوشمزه گاو صحبت کنیم که در اکثر کشورها قیمت بالایی دارد و بسیار لذیذ است: گوشت استیک. اگر قصد پخت استیک در خانه را داشته باشید، قطعاً میدانید که سختترین چیز در مورد پخت استیک در خانه، خرید استیک از بازار است که این امر به دلیل وجود انواع استیک در بازار است. اگر دوست دارید که در مورد استیک و انواع آن بیشتر بدانید، در این مطلب همراه ما باشید تا به بررسی کامل این موضوع بپردازیم.
استیک چیست؟
استیک (Steak) قسمتی از گوشت راسته گاو است که مهمترین ویژگی آن بدون استخوان بودن و داشتن رگههای چربی است. این گوشت را معمولاً با روی آتش کباب یا در روغن سرخ میکنند. از واژه استیک برای گوشت راسته گوسفند و ماهیهای گوشتی مانند سالمون، ماهی کاد یا اره ماهی نیز استفاده میکنند. استیک را معمولاً همراه با سیبزمینی و انواع سبزیجات پخته شده و سالاد سزار میخورند. طعم این غذا شبیه به کباب برگ و کباب چنجه است و در کشورهای مختلف به شکلهای متفاوت و گوناگونی پخته میشود.
برشهای گوشتی که از چندین ماهیچه گاو جدا میشوند شامل بافت همبند سفت و تاندونها میشود که هر دو فقط در طول پخت طولانی نرم و سپس ذوب میشوند.
استیک خام چیست؟
آشپزها انواع گوشت استیک را به روشهای مختلفی میپزند. بعضی آن را کاملاً میپزند تا نرم شود، بعضی آن را نیمپز میکنند و بعضی ترجیح میدهند گوشت به صورت خام باشد. استیک ریر یا خام (Rare Steak) یک روش پخت استیک است که در آن گوشت به طور نسبتاً کمی پخته میشود تا در داخل آن بافت و رنگ خونی حفظ شود. در واقع، استیک ریر یکی از درجات پخت استیک است که پس از پخت در مدت زمان کوتاه، سطح گوشت آن کمی میپزد و بافت داخلی آن نرم و خام است.
استیک ریر یا خام دارای رنگ صورتی و قرمز روشن است. با پخت کمتر، رطوبت و طعم طبیعی گوشت حفظ میشود و بافت آن نرم و لطیف باقی میماند است. این روش پخت معمولاً برای استیکهای با کیفیت و تازه استفاده میشود، زیرا این استیکها به خوبی آماده شدهاند و درصورت پخت طولانی، ممکن است از طراوت و طعم اصلی آنها کاسته شود.
پخت استیک ریر یا خام نیازمند توجه به دقت و زمانبندی مناسب است. درصورتی که میخواهید استیک خود را ریر بپزید، باید آن را به مدت کوتاهی در حرارت بالا سرخ کنید تا سطح خارجی آن سرخ شود و درون آن همچنان نرم و خونی باقی بماند.
نکته مهم این است که استیک ریر یا خام نیازمند استفاده از گوشت با کیفیت بالا و سالم بودن است. همچنین، برای به حداکثر رساندن ایمنی غذا، بهتر است گوشت را از منابع قابل اطمینان خریداری کنید و به دقت در هنگام پخت و پز و ذخیرهسازی آن رعایت کنید.
انواع گوشت استیک
در زیر به معرفی انواع استیک گوساله و گوسفندی میپردازیم.
فیله مینیون
فیله مینیون (Filet Mignon) که به اسم استیک فیله، استیک تندرلیون یا استیک شاتوبریان هم شناخته میشود، یکی از انواع محبوب استیک است که از قسمت نرم و کم چرب گوشت بدست میآید. فیله مینیون اصطلاحاً از قسمت تندرلوین گوساله یا گاو (قسمت پشت گاو) تهیه میشود. این قطعه گوشت به دلیل نرمی، عطر و طعم خوب و کم چربی بودنش، بسیار مورد توجه قرار میگیرد. استیک فیله مینیون به صورت برشهایی تقریباً گرد و لولهای برش زده میشود.
فیله مینیون به طور معمول برشهایی با ضخامت حدود ۲ تا ۵ سانتیمتر دارد و به شکلی گرد و کوچک تهیه میشود. کلمه مینیون نیز به معنی “کوچک” است و به دلیل همین کوچک بودن نام “مینیون” به آن داده شده است. این قطعه استیک به دلیل نرمی و دلپذیری در دهان، به صورت پخته یا سرخ شده سرو میشود. برای نگهداری طعم طبیعی آن، معمولاً با انواع ادویهها و سسهای ساده همراه میشود یا در سسهای خاص ترکیب میشود.
فیله مینیون به عنوان یکی از استیکهای لوکس و گرانقیمت شناخته میشود و در رستورانها و مناسبتهای ویژه معمولاً به عنوان یک غذای شیک و لذیذ مورد استفاده قرار میگیرد.
استیک ریبای
استیک ریبای (Ribeye Steak) یکی از محبوبترین و لذیذترین انواع استیک است و در بازارهای گوشت و رستورانها بسیار مورد تقاضا است.
استیک ریبای از قسمت مرکزی دنده گاو یا گوساله بریده میشود و آبدارترین نوع استیک محسوب میشود. استیک ریبای دارای رگههای چربی زیادی است و به صورت استخوانی یا بی استخوان سرو می شود. ریبای طعم و مزه بیشتری نسبت به فیله مینیون دارد و بسیار لذیذ است.
استیک ریبای معمولاً برشهایی با ضخامت بزرگ دارد و شکل آن معمولاً مثلث یا دایره است. زمان پخت استیک ریبای میتواند تأثیر زیادی در طعم و کیفیت آن داشته باشد. برای حفظ طراوت و طعم استیک ریبای، معمولاً در حالت سرخ شده سرو میشود و گاهی نیز با ادویهها و سسهای خاص مزین میشود.
استیک ریبای معمولاً همراه با سیبزمینی سرخ شده، سبزیجات تازه و سسهای خاصی مانند سس قارچ و سس پیستو سرو میشود. این استیک به علت طعم لذیذ و کیفیت بالا، به عنوان یک غذای لوکس و شیک شناخته میشود و در رستورانها و مناسبتهای خاص معمولاً برای تجربهی یک وعده غذایی لذیذ و استثنایی به میزبانان ارائه میشود.
استیک نیویورک استریپ
استیک نیویورک استریپ (New York Strip Steak) یکی از محبوبترین و پرفروشترین انواع استیک است. نیویورک استریپ با نامهای دیگری مانند استیک استریپ لوین(Striploin Steak) نیز شناخته میشود.
این نوع استیک از قسمت کمر گوساله یا گاو بدست میآید که در نزدیکی قسمت تندرلوین قرار دارد. استیک نیویورک استریپ دارای ترکیبی از گوشت چرب و لذیذ است و رگههای چربی نیز در آن وجود دارد. این رگههای چربی کمتر از استیک ریبای (Ribeye Steak) است و به همین دلیل استیک نیویورک استریپ به عنوان یک استیک کم چربی شناخته میشود.
استیک نیویورک استریپ معمولاً در اندازه کوچکتری نسبت به استیک ریبای برش داده میشود و به صورت دایرهای یا بیضیشکل است. این استیک معمولاً سرخ میشود و طعم و مزهای لذیذ دارد. از آنجا که استیک نیویورک استریپ دارای طعم گوشتی متمایز است و طرفداران زیادی دارد، در رستورانها و استیکهاوسها به عنوان یک انتخاب محبوب برای غذای شام انتخاب میشود.
استیک نیویورک استریپ معمولاً با سوسیسها، سسهای مختلف، سیبزمینی سرخ شده و سبزیجات تزئین میشود. با توجه به کیفیت و محبوبیت آن، استیک نیویورک استریپ یکی از انتخابهای لذیذ برای علاقهمندان به استیک است.
استیک تی-بُن
استیک تی بن (T-bone Steak) یکی از محبوبترین و شناخته شدهترین انواع استیک است. نام آن از شکل استیک (شبیه حرف T انگلیسی) گرفته شده که دارای استخوان “تی” شکل است که در یک طرف این استخوان، گوشت «راسته» و در سمت دیگرش، گوشت «فیله» قرار دارد.
استیک تی بن به صورت برشهای ضخیم از قسمت کمر گوساله یا گاو تهیه میشود. این استیک دارای دو قسمت اصلی استخوانی است که یک طرف آن استخوان ران (Tenderloin) و دیگری استخوان ریب (Striploin) است. به همین دلیل استیک تی بن یک ترکیب از دو نوع استیک محبوب، یعنی استیک تندرلوین و استیک نیویورک استریپ است.
با توجه به این که استیک تی بن دارای استخوان ران است، قطعه تندرلوین آن به عنوان یکی از قسمتهای نرم و لطیف استیک تلقی میشود. همچنین، استخوان ریب در این استیک حاوی رگههای چربی است که به آن طعم و عطر خاصی میبخشد.
استیک پورترهاوس
استیک پورترهاوس (Porterhouse Steak) یکی از محبوبترین و معروفترین انواع گوشت استیک است. نام آن از نام رستورانهای پورترهاوس در لندن گرفته شده است که در آنجا این نوع استیک معروف بوده است.
این قطعه استیک دارای دو قسمت اصلی استخوانی است که یک طرف آن استخوان ران (Tenderloin) و دیگری استخوان ریب (Striploin) است. استخوان ران در یک طرف استیک پورترهاوس بزرگتر است و استخوان ریب در طرف دیگر قرار دارد.استیک پوترهاوس مانند استیک تی-بن به دلیل داشتن استخوان ران؛ گوشت نرم و لطیفی دارد که به عنوان یکی از بخشهای محبوب استیک تلقی میشود. همچنین، استخوان ریب دارای رگههای چربی است که به استیک طعم و عطر خاصی میبخشد.
استیک پورترهاوس معمولاً به صورت برشهای ضخیم و با وزن بزرگ تهیه میشود. به علت ضخامت بالا و حجم قابل توجه استیک پورترهاوس، پخت آن به دقت و تجربه آشپز نیاز دارد.
استیک سیرلوین
استیک سیرلوین یا سیرلوین بالایی (Top Sirloin) یکی از انواع استیک محبوب است که از قسمت سیرلوین، در نزدیکی قسمت پشتی گاو یا گوساله، بریده میشود. طعم استیک سیرلوین بسیار لذیذ و دلپذیر است و قیمت مقرون به صرفه آن، این استیک را به گزینهای مناسب برای انتخاب تبدیل کرده است.
این قسمت از گوشت استیک دارای ترکیبی از طعم و ملایمت است که عشاق استیک را مجذوب میکند. به علت قیمت مناسب و طعم بینظیر استیک سیرلوین، معمولاً در خانهها و رستورانها مورد استفاده قرار میگیرد. استیک سیرلوین معمولاً به صورت برشهای متوسط ضخامت تهیه میشود که میتوان آنها را به راحتی پخت و سرو کرد. استیک سیرلوین بهترین گزینه برای کبابی کردن است.
استیک اسکرت
استیک اسکرت (Skirt Steak) یک نوع پرطرفدار و معروف از انواع گوشت استیک است. این استیک از قسمتی از شکم گاو یا گوساله بریده میشود. نام “اسکرت” به دلیل شکل طویل و باریک این قطعه گوشت انتخاب شده است استیک اسکرت طعم قوی و خوشمزه برای علاقهمندان به استیک دارد. به علت وجود رگههای چربی درون استیک اسکرت، پس از پخت، طعم و طراوت بیشتری به آن بخشیده میشود.
استیک اسکرت معمولاً قبل از پخت به صورت مارینه کردن در اسانس یا مخلوطی از ادویهها و مواد طعمدهنده قرار میگیرد تا طعم آن تقویت شود. این استیک معمولاً به صورت سرخ شده و در درجه حرارت بالا پخته میشود تا بافت داخلی و خارجی استیک برشته شود و به طور یکنواخت پخته شود.
استیک فلت آیرن
استیک فلت آیرن (Flat Iron Steak) نوعی استیک است که از قسمت شانه گاو یا گوساله تهیه میشود. این نوع استیک محبوب و لذیذی است و از قسمت دنده گاو تهیه میشود. ضخامت استیک فلت آیرن به ضخامت استخوان وابسته است.
استیک فلت آیرن به دو فیله تقسیم میشود:
- استیک تاماهاوک (Tomahawk Steak)
- استیک دندهای
این استیک از قسمت دنده گاو تهیه میشود. ضخامت آن وابسته به ضخامت استخوان است. استیک تاماهاوک به عنوان یکی از محبوبترین و لذیذترین انواع استیکها شناخته میشود. یک تکه بزرگ از این استیک، برای چند نفر کافی است.
استیک فلانک
استیک فلانک یا فلنک (Flank Steak) (گوشت قلوهگاه) یک نوع استیک ضخیم است که از قسمت شکم گاو بریده میشود. این استیک دارای اندازه نسبتاً بزرگی است و بافتی بسیار نرم و لطیف دارد. این به این معنی است که استیک فلانک دارای تعداد زیادی فیبر عضلانی است که در نتیجه به طعم و بافت متفاوتی نسبت به استیکهای دیگر منتهی میشود.
از لحاظ طعم، استیک فلانک نه خیلی سفت است و نه خیلی نرم. به دلیل بافت خاص این استیک، بهتر است کمی آن را بپزید تا نرم شود، اما باید از پخت طولانی آن جلوگیری کنید تا از لطافت بافت آن کم نشود.
اگر دوست دارید که طعم استیک را لذیذتر کنید و تجربهای بهتر از استیک داشته باشید، میتوانید آن را با انواع پنیر کالین به ویژه پنیر دودی امتحان کنید.
سوالات متداول در مورد انواع استیک
معمولاً استیکهای ریبای، فیله مینیون و تی-بن سه مورد از محبوبترین استیکها شناخته میشوند. این استیک ها به دلیل کیفیت و بافتی که دارند معمولاً در منوی رستورانها قرار میگیرند.
گوشت استیک را باید به روش گریل کردن یا سرخ کردن و یا حتی کباب کردن مستقیم روی آتش بپزید.
منبع : calindairy.com
.