چای سفید از نوشیدنی های محبوب، خوش طعم و پر خاصیت است که مانند سایر انواع چای از گیاه Camellia sinensis به دست می آید اما بر خلاف چای سبز و سیاه که طعم برجسته ای دارند از طعم ملایم و لطیف برخوردار می باشد.
طعم ملایم چای سفید باعث شده بسیاری از افراد به اشتباه گمان کنند این نوشیدنی فاقد کافئین است، اطمینان از این مورد به خصوص برای افرادی که به هر دلیل لازم است مصرف کافئین را محدود کنند اهمیت زیادی دارد.
در ادامه قصد داریم درباره مقدار کافئین موجود در چای سفید صحبت کنیم، با کوکا همراه باشید.
چای سفید چیست؟
چای سفید از دمنوش های مشهور و در واقع نوعی چای سبز است که در فوجیان – از استان های سواحل جنوب شرقی چین – تولید می شود.
این چای از برگ های جوان یا جوانه های گیاه چای که با پرزهای ریز سفید پوشانده شده اند به دست می آید و به همین دلیل به نام چای سفید به شهرت رسیده است.
محبوب ترین انواع چای سفید شامل چای سوزن نقره ای و چای پونی سفید است که پردازش کمتری روی آن ها انجام شده و در تولیدشان بیشتر از جوانه های چای و نه برگ ها استفاده می شود.
تفاوت اصلی بین چای سفید و سایر انواع چای این است که چای سفید حداقل اکسیداسیون یا تخمیر را دارد و به همین دلیل از عطر و طعم منحصر به فرد و ظریفی برخوردار است.
آیا چای سفید حاوی کافئین است؟
برای پاسخ به این سوال باید بگوییم از آن جا که چای سفید در واقع نوعی چای سبز محسوب می شود، بنابراین حاوی کافئین است اما طبق تخمین کارشناسان، کافئین موجود در این نوشیدنی 15 درصد کمتر از چای سبز سنتی می باشد.
گفته شده در هر فنجان (250 میلی لیتر) چای سفید بین 6 تا 55 میلی گرم کافئین وجود دارد، با این حال عوامل مختلف – از جمله موارد زیر – می توانند روی سطح کافئین آن اثر بگذارند:
1. نوع و درجه چای
چای سوزن نقره ای حاوی کمترین مقدار کافئین است زیرا در آن فقط از جوانه های چای استفاده شده است. به نظر می رسد پرزهای روی جوانه ها استخراج کافئین را دشوار کرده و کافئین چای را کاهش می دهند.
2. برند
بسته به تکنیک های مورد استفاده در برداشت و پردازش برگ ها و جوانه ها، ممکن است تفاوت های قابل توجهی در محتوای کافئین مارک های مختلف چای سفید وجود داشته باشد.
3. اندازه
چای سفیدی که از برگ های سست و خرد نشده گیاه چای به دست می آید نسبت به چای سفید تهیه شده از برگ های خرد شده در چای کیسه ای کافئین کمتری دارد.
4. دما
دما یکی دیگر از عوامل موثر در میزان کافئین موجود در چای سفید است. دم کشیدن چای سفید در دمای بالاتر از 90 درجه سانتی گراد باعث افزایش قابل توجه سطح کافئین آن شود.
5. زمان
هر چه مدت زمان دم کشیدن چای سفید طولانی تر باشد کافئین بیشتری از برگ ها یا جوانه ها استخراج می شود. به نظر می رسد صرف مدت زمان بیش از 7 تا 10 دقیقه برای دم کردن، سطح کافئین این چای را افزایش می دهد.
با وجود همه آن چه گفته شد چای سفید در مقایسه با سایر نوشیدنی های حاوی کافئین – برای افرادی که قصد کاهش مصرف کافئین دارند – گزینه بهتری محسوب می شود.
مقدار کافئین موجود در یک فنجان (250 میلی لیتر) برخی نوشیدنی های محبوب به صورت زیر می باشد:
- چای سفید: 6 تا 55 میلی گرم
- چای سبز: 30 تا 70 میلی گرم
- چای سیاه: 47 تا 90 میلی گرم
- قهوه: 96 میلی گرم
- نوشیدنی های انرژی زا: 164 میلی گرم در هر 473 میلی لیتر
- نوشابه: 34 میلی گرم در هر 354 میلی لیتر
جایگزین های فاقد کافئین
اگر دوست دارید چای سفید معمولی بنوشید اما به هر دلیل ترجیح می دهید مقدار کافئین موجود در آن را کاهش دهید توصیه می شود آن را به مدت 1 تا 5 دقیقه و در دمای کمتر از 90 درجه سانتی گراد دم کنید.
در غیر این صورت می توانید از چای سفید بدون کافئین بهره ببرید، برای این منظور هنگام خرید حتما به برچسب چای دقت کنید که فاقد کافئین باشد، اگرچه حتی اگر این عنوان روی برچسب درج شود ممکن است اندکی کافئین در آن وجود داشته باشد.
همچنین می توانید دمنوش های گیاهی را جایگزین چای سفید کنید. این دمنوش ها از گیاه چای به دست نمی آیند بلکه حاصل دم کردن گل ها، گیاهان، ادویه جات یا میوه های خشک در آب داغ می باشند.
نوشابه های بدون کافئین، آب میوه ها و آب طعم دار نیز گزینه های رایج دیگر هستند.
منبع: healthline