قهوه کنیا یکی از خوشمزه ترین و مرغوب ترین قهوه های دنیا است که به دلیل شرایط رشد عالی و خاک فوق العاده حاصل خیز کیفیت بسیاری بالایی داشته و این کشور به عنوان شانزدهمین تولید کننده بزرگ قهوه در سراسر دنیا به شهرت رسیده است.
در ادامه سری مطالب بهترین قهوه های دنیا و پس از معرفی قهوه هند و قهوه ویتنام، این بار به سراغ قهوه کنیا رفته ایم، اگر از طرفداران پر و پا قرص قهوه هستید در ادامه مطلب همراه شوید تا با خصوصیات، پیشینه تاریخی و خواص این قهوه خوشمزه آشنا شویم.
تاریخچه قهوه کنیا
صنعت قهوه در کنیا از پیشرفته ترین صنایع قهوه در جهان محسوب می شود. گفته شده قهوه اولین بار بین سال های 1889 تا 1893 به کنیا وارد و کشت و برداشت آن زیر نظر انگلیسی ها آغاز شده است.
همانند بسیاری از بزرگ ترین کشورهای تولید کننده قهوه در جهان کشیش ها بیشترین نقش را در توسعه کشت قهوه در کنیا داشته اند.
در سال های ابتدایی ورود قهوه، این محصول در کنیا تولید و برای فروش به انگلیس ارسال می شد اما پس از مدتی امتیاز فروش آن به کنیایی ها داده شد و در حال حاضر این کشور به عنوان شانزدهمین تولید کننده بزرگ قهوه در جهان شناخته شده است.
مشخصات کلی قهوه کنیا
- نوع: عربیکا
- اسیدیته: بالا
- عطر: تازه و گل دار
- طعم: میوه ای و شیرین
- درصد برشته شدن: اغلب لایت رست
- کافئین: 1.36 درصد (قهوه کنیا AA)
طعم قهوه کنیا
قهوه کنیا به خاطر طعم پیچیده متعادل، عمیق، ظریف و گرمسیری منحصر به فرد آن شناخته شده است که معمولا شیرین بوده و با توجه به نوع قهوه می توان ته مزه توت سیاه، علف لیمو، ترنج یا سایر مرکبات ترش را در آن احساس کرد.
بیشترین قهوه تولید شده در کشور کنیا را قهوه عربیکا تشکیل می دهد که در نواحی مرتفع و خاک های آتشفشانی حاصلخیز رشد کرده و دارای اسیدیته بالا و بادی متوسط می باشد.
نحوه تولید قهوه در مزارع کنیا
کنیا خاک های آتشفشانی حاصلخیز و اسیدی دارد که در کنار نور خورشید کافی و بارندگی فراوان شرایط عالی برای رشد قهوه فراهم کرده اند.
قهوه کنیا معمولا در ارتفاعات بالا بین 1400 تا 2000 متر بالاتر از سطح دریا کشت و برداشت می شود. خاک آن برای تولید قهوه عربیکا بسیار ایده آل است و کیفیت خوب این قهوه نیز تا حد زیادی از خاک مرغوب آن نشات می گیرد.
در حال حاضر حدود 160 هزار هکتار زمین در کنیا صرف کشت قهوه می شود که به صورت مزارع بزرگ و کوچک تقسیم بندی شده اند.
کشاورزان کنیایی از پردازش مرطوب برای آماده سازی قهوه استفاده می کنند.
آن ها هنگام برداشت محصول فقط گیلاس های قهوه قرمز که کاملا رسیده هستند را چیده و قهوه های خراب یا نارس را جدا می کنند. سپس لوبیاهای قهوه را به مدت 36 ساعت تحت فرایند تخمیر قرار می دهند تا پوشش قندی و لزج مانند آن جدا شود و در مرحله بعد آن ها را مقابل آفتاب خشک می کنند و به کارخانه می فرستند.
انواع قهوه کنیا
محبوب ترین و با ارزش ترین دانه های قهوه کنیا SL-28 و SL-34 هستند، این نام گذاری روباتیک مانند قهوه از آن جا نشات می گیرد که هر دو قهوه حدود دو دهه قبل در آزمایشگاه اسکات تولید می شدند. این آزمایشگاه در دهه 1930 توسط دولت کنیا استخدام شد تا مقرون به صرفه ترین و مقاوم ترین قهوه های کنیا را مشخص و تولید کند.
SL-34 برگ های نوک برنزی دارد و در برابر باران های شدید مقاوم است.
SL-28 دارای اسیدیته پیچیده شبیه گوجه فرنگی می باشد که در ارتفاعات متوسط تا بالا به خوبی رشد کرده و زنگ زدگی برگ های قهوه از مشکلات چندان مهم آن محسوب نمی شود.
قهوه کنیا با توجه به اندازه آن نیز درجه بندی می شود و پروسه اندازه گیری قبل از برشته شدن دانه های قهوه صورت می گیرد، به عنوان مثال بزرگ ترین درجه قهوه کنیا E یا قهوه فیلی است و دومین قهوه دانه درشت کنیا AA نام گذاری شده است.
خواص قهوه کنیا
قهوه خواص زیادی برای سلامتی دارد، از جمله:
- سلامت کبد
- پیشگیری از آلزایمر و زوال عقل
- کاهش خطر ابتلا به پارکینسون
- کاهش علائم افسردگی و بهبود روحیه
- پیشگیری از سرطان
- چربی سوزی و کاهش وزن
- بهبود عملکرد فیزیکی
- افزایش انرژی و هوشیاری
- کاهش خطر بروز سکته
- کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2
- افزایش طول عمر
طرز تهیه قهوه کنیا
جالب است بدانید کنیایی ها چای را به قهوه ترجیح می دهند و تنها چند دهه است که نوشیدن قهوه در این کشور آغاز شده است اما قهوه Kahawa Chunghu در این مورد استثنا است، این قهوه که به نام قهوه تلخ کنیایی به شهرت رسیده مورد علاقه افراد مسن سواحیلی می باشد و معمولا در فنجان های مینیاتوری سرو می شود.
این نوشیدنی معمولا روی اجاق زغالی، داخل کتری برنجی بلند و به همراه زنجبیل، هل، دارچین و یا سایر ادویه جات دم می شود و اغلب با خرما یا سایر مواد غذایی شیرین میل می شود.
روش رایج دیگر دم کردن سرد یا cold brew است که عطر و طعم گلی و میوه ای قهوه کنیا را حفظ می کند. در این روش قهوه را به مدت 18 تا 24 ساعت در آب سرد خیسانده و سپس از صافی عبور می دهند، پرس فرانسوی یکی از بهترین ابزار برای انجام این کار است اگرچه می توان تنها از شیشه و غربال نیز استفاده کرد.
منابع: homegrounds – littlecoffeeplace