قهوه هائیتی از قهوه های پر طرفداری است که اگرچه از دل فقر سر برآورده اما افراد زیادی در سراسر دنیا عاشق عطر و طعم شیرین و دلپذیر آن هستند و هائیتی کشوری در غرب جمهوری دومینیکن است که صنعت قهوه در طول سال ها استعمار به اقتصاد آن کمک شایانی کرده است.
در ادامه سری مطالب بهترین قهوه های دنیا و پس از معرفی قهوه هند و قهوه کنیا این بار به سراغ قهوه خوشمزه هائیتی رفته ایم. همراه باشید تا با تاریخچه، خصوصیات و خواص این قهوه آشنا شویم.
تاریخچه قهوه هائیتی
قهوه اوایل قرن 1700 میلادی به هائیتی معرفی شد که فردی به نام دوکلیو که از افسران نیروی دریایی فرانسه بود یک یا چند گیاه قهوه را از گلخانه های سلطنتی جاردین در فرانسه به مارتینیک منتقل کرد، او در این سفر با مشکلات زیادی مواجه شد اما برای زنده ماندن گیاه قهوه آب جیره بندی شده اش را با آن ها سهیم شد تا به مقصد رسیدند و مدتی بعد در سال 1720 میلادی قهوه به هائیتی قدم گذاشت.
قهوه هائیتی دوران پر فراز و نشیبی را طی صدها سال گذشته تجربه کرده است، مردم این کشور به عنوان مستعمره فرانسه آزار و اذیت زیادی را تحمل می کردند با این حال اواخر قرن 1700 میلادی هائیتی به بزرگ ترین تولید کننده قهوه که بیش از نیمی از قهوه جهان را تولید می کرد تبدیل شد.
در طول قرن های گذشته قهوه هائیتی به دلیل اختلافات سیاسی، شورش ها و انقلاب هائیتی، بلایای زیست محیطی از جمله زلزله سال 2010 که حدود 200 هزار نفر در آن کشته شدند، تحریم های اقتصادی، آفات قهوه از جمله زنگ زدگی و کاهش قیمت عمومی قهوه آسیب زیادی دید و همه این عوامل دست به دست هم دادند تا قهوه این منطقه سال های طولانی دچار رکود شود.
در دوران جدید صنعت رو به زوال قهوه هائیتی با تولید هدفمندتر قهوه و توجه گروه هایی که تلاش کردند تا قهوه هائیتی را به دوران درخشش قدیم برگردانند رونق بیشتری گرفته است.
مشخصات کلی قهوه هائیتی
- نوع: عربیکا
- اسیدیته: نسبتا پایین
- عطر: قوی
- طعم: شیرین ملایم
- درصد برشته شدن: مدیوم رست و دارک رست
طعم قهوه هائیتی
قهوه هائیتی در اغلب موارد از نوع عربیکا می باشد و از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است.
قهوه مرغوب هائیتی به عطر غنی، طعم شیرین ملایم، بادی متوسط و اسیدیته نسبتا کم شناخته شده که لطافت، نرمی و شیرینی دلپذیری به آن بخشیده است.
نحوه تولید قهوه در مزارع هائیتی
هائیتی به دلیل شرایط آب و هوایی مناسب، زمین های مرتفع و سایه و رطوبت فراوانی که از درختان محلی نشات گرفته یکی از بهترین مناطق برای رشد قهوه می باشد و زمین آن به قدری حاصلخیز است که این منطقه مدتی به عنوان بزرگ ترین تولید کننده قهوه در سراسر جهان شناخته شده بود.
از آن جایی که کشاورزان هائیتی قادر به تهیه کودهای شیمیایی برای کشت قهوه نیستند قهوه هائیتی معمولا به صورت ارگانیک تهیه می شود.
در هائیتی از هر دو روش پردازش خشک و مرطوب برای تولید قهوه استفاده می شود اما روش سنتی آن پردازش خشک است زیرا ساده ترین روش بوده و باعث می شود گیلاس های قهوه برای یک سال یا بیشتر حفظ شوند، به همین دلیل بسیاری از کشاورزان هائیتی حداقل مقداری از محصول خود را به عنوان بیمه برای زمانی که به دلایل مختلف دچار مشکل شدند ذخیره می کنند.
برخی از کشاورزان نیز روش مرطوب را به دلیل کیفیت بهتر قهوه و قیمت فروش بالاتر انتخاب می کنند.
بیشتر قهوه هائیتی توسط گروهی از تعاونی ها تولید می شود و تحت نام تجاری هائیتی بلو فروخته می شود.
خواص قهوه هائیتی
از جمله خواص قهوه برای سلامتی بدن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- چربی سوزی و کاهش وزن
- افزایش انرژی و هوشیاری
- پیشگیری از سرطان
- پیشگیری از آلزایمر و زوال عقل
- کاهش خطر ابتلا به پارکینسون
- کاهش علائم افسردگی و بهبود روحیه
- سلامت کبد
- بهبود عملکرد فیزیکی
- کاهش خطر بروز سکته
- کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2
- افزایش طول عمر
برشته کردن قهوه هائیتی
قهوه هائیتی را می توان در درجات مختلف برشته کرد اما اغلب به صورت مدیوم یا دارک رست که طعم شکلاتی به قهوه می بخشند مصرف می شود.
طرز تهیه قهوه هائیتی
طبیعت ملایم قهوه هائیتی به این معناست که نمی توان طعم های گلی و مرکبات پر جنب و جوش و واضح را در آن پیدا کرد و برای دم کردن آن از روش های رایج دم آوری از جمله روش چکه ای استفاده نمی شود.
قهوه هائیتی نیز مانند سایر قهوه های با رست تیره تر برای استفاده در قهوه اسپرسو عالی هستند.
منابع: homegrounds – espressocoffeeguide